diumenge, 6 de juliol de 2008

Tristaina


Després d'haver postposat aquesta sortida, ho muntem per fer-la aquest cap de setmana, i així fer un calentament per les crestes. Us ressenyo una mica la cosa.
Des del parking de La Coma d'Ordino, comencem a pujar pel camí que talla en diagonal i puja fins l'estany del mig de Tristaina. El racó és encisador, tot i que hi pugen molts turistes, ja que en 15 miuts hi ets. També hi pugen molts pescadors, molt aviat pel matí. Per aquesta zona hi ha molts caminets, però cal seguir-ne un que volteja el llac i comença a pujar cap a un coll a l'est. Arribats a uns plans, el cami segueix E-NE pujant seriosament, a la part de dalt és molt tieso, i cal fer servir les mans, però no té cap dificultat. En 2,5h es puja més que de sobra al Pic de Tristaina de 2879m (sempre l'havia volgut fer). Al nord tenim França i l'estany Forcat, encara molt gelat. Es veu també el refugi de l'estany, sembla bastant gran. Ara toca baixar per la cresta entre blocs, fàcil fins uns 2700m d'alçada. Veiem que les marques (grogues) baixen cap al vessant francès, suposo que és la seva via d'ascens. Però nosaltres comencem la cresta. Un primer pas incòmode, i després es torna com el fil d'un ganivet. S'ha de passar primer una mica penjat i després quasi de cuclilles. Després d'arribar a una bretxa seguim amunt, grimpant fàcilment, quan veiem un promontori, cal atacar-lo lleugerament per la dreta. A partir d'aquí tranquilament a peu fins un esperó de roca, que es veu clarament que s'ha de fer per un diedre tumbat que queda a l'esquerra (vessant andorra) una mica baix. Finalment, acabar de pujar al Petit Forcat de 2822m. En 10min es pot fer el Gran Forcat, ja en territori francès de 2859m, i que potser és el que té millor vista, es veu l'estany i la vall de Soulcen i la Pica d'Estats. Per baixar, des del Petit Forcat altre cop, ens tirem recte avall i agafem una cresta que porta a un ample coll herbós (coll de Tristaina), no té cap difucultat. Del coll seguir les fites avall, tot i que és fàcil perdre el camí durant un tros, nosaltres de fet vam acabar baixant a saco per una barranquera.
És un bon intinerari que permet recòrrer tot el circ de Tristaina, anant tranquilament en 7h. Ah, nos us molestessiu a portar material, no fa falta res.
El més cansat del nostre dia però, va ser passar la tarda de compres a les Escaldes, visitar les tendes (és que ja ens coneixen...) sopar i dormir a casa uns amics de la Marian, rebentats, i l'endemà cap avall tranquilament.
Tingueu una bona setmana, perque jo no la tindré pas, tinc un futimer de feina i treballo fins i tot dissabte al matí.
Salut.

1 comentari:

  1. Kines vistes mes xules... a lo de la vici tampoc no esta mal, pero si falten fotos, anaves tant embalat que la camara no t'agafava, segur... .
    Bueno una abracada i segueix aixi!!

    ResponElimina